Kadar je v ljudeh svetloba, žarči iz njih.
Tedaj se prepoznamo,ko hodimo skupaj v temi,
Ne da bi morali z roko drug drugega božati po licu
ali pa se vsesti drug drugemu v srce.
(Schweitzer)

Že šest let zapored se ob ponedeljkih ob 14.00 V Špesovem domu zbere pogovorna skupina SONČNI ŽAREK, katero vodi voditeljica KARMEN MEŠTROV. »Sončni žarki razsvetljujejo in grejejo, člani naše skupine pa so polni znanja, izkušenj in sijejo kot pravi sončni žarki«, s temi besedami opiše Karmen člane svoje skupine. Vsak teden najdejo temo, o kateri poklepetajo, se spomnijo trenutkov iz mladosti ali pa skušajo skupaj rešiti kakšen problem, ki tare koga izmed njih. Problemi so zgolj izzivi in priložnosti, da nekaj spremenimo, v sebi pa zmeraj nosimo rešitve.

 Ko sem se v ponedeljek pridružila skupini, je bilo ponovno veselo. Ob začetku je ena izmed članic delila z drugimi prigodo s prejšnjega dne: »Včeraj mi je zdravnica rekla, da jih imam 80. Pa sem ji rekla. To je pa fino. Potem sem pa mlada«.Zdravnica se je namreč zmotila za dobrih deset let, stanovalke pa mi izdajo, da je skrivnost mladostnega videza smeh in dobra volja.

Vprašam jih, kaj jim je najbolj všeč na teh druženjih. Ga. AŽMAN pove: »Radi prihajamo na skupino, predvsem zato, ker je voditeljica vedno dobre volje. Mi pa skupaj z njo. Najbolj všeč mi je, ko si pravimo vice«. Ga. PIKL SILVA pa doda: »Naša voditeljica je iznajdljiva, najbolj všeč pa mi je bilo, ko smo delali ptičke iz testa«. S tem se strinja tudi ga KOKALJ, ki kljub svojim 94 letom najraje zapleše na domskih prireditvah in se spominja časov mladosti, ko so, kot pravi, resnično veliko plesali.

 Karmen je namreč zaposlena v kuhinji Špesovega doma, zaradi tega so tudi teme večkrat kulinarično obarvane. Skupaj so izdelovali ptičke iz testa, Karmen pa jih večkrat preseneti z regratovo solato ali kakšnimi drugimi dobrotami. Stanovalci povedo, da je še posebej zanimivo, ko jim pripoveduje o utrinkih z motorističnih potovanj, prav tako pa bodo zanjo držali pesti, ko se bo oktobra ponovno udeležila Ljubljanskega maratona in pretekla 21. kilometrov.

 Ga. MIRNIK je članica skupine od vsega začetka: »Že šesto leto sem član skupine. Vedno nam je lepo. Je pa res, da smo bili vsi pred šestimi leti mlajši. Tedaj smo šli večkrat na Dobrotin, da smo si popestrili dan. Želim si, da bi nam to še kdaj uspelo. Prepričana sem, da smo najbolj luštna skupina. Vsi člani komaj čakamo ponedeljka«.  Tudi ga PREKORŠEK je v skupini od vsega začetka. Pove, da sta ji najbolj ostalo v spominu dve stvari in sicer,ko je voditeljica prinesla na skupino gledališke obleke, katere izdeluje sama in tako pomaga celjskemu društvu pri  oživljanju zgodovine celjskih grofov. Kot drugo pa občutek, ki ga je z besedami težko opisati. »Ko sem zbolela, je Karmen prišla k meni v sobo na obisk in prenesla pozdrave ostalih članov skupine. Tega ne bom nikoli pozabila«.

 Skupino Sončni žarki sestavljajo še ga ŠEPEC, ki že nekaj let skrbi, da je knjižnica Špesovega doma vedno urejena in g GORENŠEK, ki v domu iz lesa ustvarja prave male umetnije. Srečanja s svojimi prigodami začini g TRATNIK, ki vice strese iz rokava. Pove, da je igral že na 297 porokah in si močno želi, da bi se številka povzpela na 300. Stanovalci pa mu v šali pravijo »taxist«,saj jih večkrat zapelje na kavico v trg ali na Dobrotin. V zadnjem letu se je skupini pridružil g ŠMID, ki s stanovalci deli svoje znanje o zeliščih. V tujini je pridobil znanje o gemoterapiji, obliki zeliščarstva, ki uporablja pripravke predvsem iz popkov, novih brstov, koreninic in drugega zarodnega tkiva različnih dreves in grmovnic.

 Ura še prehitro mine. Morda ob zaključku besede ga BONAČ, ki zajema bistvo pogovornih skupin v Domu: »Zahvalimo se Karmen. Zna nas pripravit, da se sprostimo. Pri nas ni jamranja, kar je najbolj važno, da ne masiramo eden drugega. Vsak tudi pove, kaj je doživel. In kaj češ več kot to, da čutiš, da dobra energija potuje med nami«.

Kamlu se bosta skupini pridružili še dve članici: ga OJTSTREŽ in ga CIGELŠEK. Tako bodo Sončni žarki še močneje žareli.

bbbbbbbbbbbb

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.