Letošnji topli jesenski dnevi so kot nalašč za sprehode, nabiranje gob ter kostanja in seveda potem tudi peko le-tega, zraven pa se prileže slasten mošt, ki je že začel malo vreti.

Oktober smo začeli s predavanjem o vinski trti, o negovanju mladega vina in kulturi pitja. O vsem nas je podrobno poučil predsednik Vinogradniškega društva Vojnik, Mirko Kraševec. Isti dan popoldne pa so nas obiskali pevci, katerih smo vedno zelo veseli in že vnaprej vedo, katere pesmi imamo radi – to so Arclinski fantje, ki jih je spremljal harmonikar. Ob njihovih vižah smo preživeli res lep večer.

27

Tudi za tradicionalni kostanjev piknik, katerega nam je v lanskem letu pokvaril sneg, nam je vreme služilo in poleg kostanja, mošta, peciva ter dobre glasbe ansambla Do jutra, pri katerem igra naš sodelavec Nejc, sta noto dobremu razpoloženju dodala stanovalca Jože Tratnik na frajtonarici in Franjo Marošek z recitacijo pesmi „Morali bi dobro posejati“.

28

V jesenskem času smo izvedli tudi merjenje krvnega sladkorja in krvnega pritiska za naše stanovalce in za občane Vojnika. Lahko smo zelo zadovoljni z odzivom, ki je iz leta v leto večji.

Ansambel Vitezi celjski gotovo sodi v sam vrh naših narodnozabavnih ansamblov. Vsako jesen jih z veseljem gostimo v našem domu. Fantje in dekle imajo izreden čut za starejše in ob njihovem nastopu je čutiti prav posebno energijo, ki nastopajoče in stanovalce poveže v en ansambel in eno pesem.

29

Ob obisku v Domu so obiskali tudi glasbenega kolega, našega stanovalca Toneta Vidca, in mu v sobi izpolnili nekaj glasbenih želja. Obljubil jim je, da bo hitro zdrav in se jim bo ob njihovem naslednjem obisku pridružil na odru.

Jesen je tudi čas, ko smo z mislimi pri tistih, ki jih ni več med nami. Eden takih, ki se ga vedno radi spominjamo, je tudi Špesov Franček. Ob deseti obletnici Doma smo mu v spomin postavili stekleno ploščo, na kateri je kratek življenjepis, ki opisuje njegovo skromno, a plemenito življenje. Pa tudi na grobu, kjer počiva, redno gori svečka, v tem času pa ga krasi tudi lep jesenski šopek.

30

Kako hitro teče čas, se zavemo, ko se približujemo koncu leta in si rečemo: Poglej, saj smo komaj stopili v to leto, pa ga je že konec!” Mi pa se vseeno zopet veselimo decembra, saj bo to mesec, ko se bo pri nas dogajalo veliko lepega. Seveda pa prihajajo dobri možje in prinašajo darila …

 

 Elči Gregorc