Pristne domače hrane in omamnega vonja po pecivu si želimo prav vsi v Domu. S tem namenom smo organizirali kulinarični krožek, ki poteka vsak drugi ponedeljek v mesecu ob 9.30 uri v prostorih čajne kuhinje. Pripravljamo jedi po predlogih in željah stanovalcev. Krožka se udeležuje do osem stanovalk in stanovalcev, ki po svojih močeh in zmožnostih pomagajo pri pripravi jedi. Ta dopoldan je v Domu poseben,  saj se širi prijeten omamen vonj po domačem pecivu, cvrtju po celem Domu, na obrazih stanovalcev pa  veje zadovoljstvo in nasmeh po dobro opravljenem delu.

Tako smo z  dobro voljo in skupnimi močmi pripravljali: huzarske krapke, kvašene  rogljiče, orehove rogljičke, bučno pecivo in bučno rolado z brusnicami, sirove štruklje v juhi, pehtranovo potico, lazanjo z mesom, pizzo, cvrli bezeg, krhke flancate in »dalmatinske fritule«, ocvirkovo pogačo…. , pekli piškote z otroci iz Vrtca Mavrica in še bi lahko naštevali.

V mesecu februarju smo pripravili ocvirkovo pogačo, bila je odlična! Da boste lahko poiskusili tudi sami, vam zaupamo recept.

16

RECEPT ZA OCVIRKOVO POGAČO

SESTAVINE ZA TESTO:
75 dag moke
1,5 dag soli
1,5 dag kvasa
2,5 dag sladkorja
3/4 dl mlačne vode
1 dl piva
1 dl mleka
1,25 dl mlačne vode
0,25 dl olja
0,25 dl olivnega olja

NADEV:
Ocvirki (dobro ocejeni), sol, jajca, čebula, peteršilj

PRIPRAVA:
Zgnetemo  testo, ga pustimo počivat vsaj 15 minut, ga ponovno pregnetemo in oblikujemo v hlebček. Hlebček malo naoljimo in zopet pustimo počivati vsaj 15 minut. Tako pripravljeno testo na tanko razporedimo po pekaču, premažemo z jajcem, potresemo z dobro odcejenimi ocvirki, z tanko narezanimi kolobarji čebule, posolimo, po želji lahko po nadevu potresemo še peteršilj ali drobnjak.

Pečemo približno 10 – 15 minut na 240⁰C.

17

ŽELIMO VAM DOBER TEK IN VELIKO GURMANSKIH UŽITKOV!

 

                  Pripravila:
Tea Potočnik, vodja prehrane