»Kdaj pride spet tisti kuža?« me sprašujejo skozi mesec. Razložim, kdaj nas obišče in ob tem opazujem pozitivne učinke že ob samem pogovoru planiranja tega dogodka.

14

Navzočnost živali in človekov stik z njo pomembno delujeta na fiziološke in psihološke kazalnike stresa. Ko se ljudje razburimo povečano izločanje adrenalina vodi do povišanja krvnega tlaka, pospešenega bitja srca in dihanja. Druženje s psom pa nas pomiri, nas razveseli in tako pozitivno vpliva na počutje in zdravje. Lastniki živali imajo tako navadno manj težav s previsokim krvnim tlakom. Po druženju s psom se pri ljudeh značilno poveča koncentracija endorfinov, kar povzroči občutek ugodja in dobrega počutja.

15

Tako imamo organizirano druženje s psom, pasme labradorec, po imenu Beni, vsak zadnji petek v mesecu. Najprej obišče oddelek z dementnimi osebami in nato ostale stanovalce doma. Vsi se ga zelo prisrčno razveselimo, saj prinaša toplino, občutek radosti, obudi ljubezen do živali, ki so jih imeli stanovalci doma.  Vsi ga radi ogovorimo, pobožamo in se stisnemo k njemu. Beni nam nameni pozornost s tačko, ki nam jo poda kot znak prijateljstva.  Pogovorimo se o spominih na domače živali, kako so skrbeli zanje, kaj so z njimi doživeli. Nekateri stanovalci se zaradi tega obiska bolj potrudijo pri dnevnih aktivnostih in z veseljem sedejo na invalidski voziček, zaradi pričakovanega snidenja z Benijem.

Tako nam v veliki meri polepša dan in nas nasmejanih obrazov pusti, da se vrnemo v vsakdan.

Špela Krenker, delovna terapevtka