V sredo je bilo v Špesovem domu še posebno slavnostno, saj je naš stanovalec, gospod Penič Franc, praznoval 105. rojstni dan. Gospod Penič je še v odlični formi, bistrih misli in pravi leksikon zgodovine, rad se spominja dogodkov iz preteklosti in prijetno je pokramljati z njim.

Skupaj s svojci smo zaposleni in stanovalci pripravili kratek kulturni program, katerega je povezovala Estera Štante, zapel je domski zborček stanovalcev, točko je pripravila domača tolkalna skupina »žoga band«, zaplesali so otroci vrtca Mavrica iz Vojnika, zdravico slavljencu pa je zapel baritonist Andrej Bremec, ob spremljavi harmonike Vikija Ašiča- starejšega.

Čestitkam so se  poleg direktorja Špesovega doma, Dragana Žoharja, pridružili še župan občine Vojnik Brane Petre, župan občine Vitanje Mirko Polutnik, ter direktorica vrtca Mavrica, Simona Žnidar.

Seveda pa smo se najbolj razveselili, ker  se je nekoliko kasneje praznovanju pridružil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor. Slavljencu je pomagal pri prižiganju svečk na torti, z njim poklepetal, nazdravil, nato pa  pozdravil še navzoče ter obljubil, da se prihodnje leto, ko bo gospod Penič praznoval 106 rojstni dan, zopet vrne med nas.

To je že peto praznovanje sto ali več letnice, odkar je Špesov dom odprl svoja vrata, na vsako posebej pa smo izredno ponosni in slavljencem poleg praznovanja namenimo tudi poseben trajen prostor na steni, imenovan »naši stoletniki«, kjer so vsi predstavljeni z fotografijo in letnico praznovanja.

Elči Gregorc